top of page
Acupunctuur

Bij acupunctuur wordt er met naalden op punten van meridianen geprikt. Meridianen zijn energiebanen die aan de oppervlakte van het lichaam lopen. Door punten van die meridianen aan te prikken, kunnen we de energiestroom beinvloeden en zo het lichaam aanzetten terug het evenwicht te herstellen.            

Het prikken wordt meestal niet als pijnlijk ervaren. Kinderen tot 12 jaar worden bij mij zelden geprikt maar met technieken uit de Japanse acupunctuur behandeld. Verder info hierover onder de rubriek ‘voor de kinderen’.

 

Om een beeld te krijgen van waar de onevenwichten in de energie zitten gaan we eerst een bevraging doen naar de klachten en de achtergrond ervan. Dan wordt naar de tong gekeken en de polsen gevoeld. Dit geeft ons aanvullende informatie. Op basis van de bekomen informatie wordt een gepaste behandeling voorgesteld.

Chinese Kruiden

Als aanvulling op acupunctuur kunnen we ook kruiden gaan gebruiken. Hiermee gaan we meer vanuit het interne systeem gaan ondersteunen. Soms is het nodig om acupunctuur met kruiden te combineren, soms is enkel acupunctuur of kruiden voldoende.

Met kruiden kunnen we ook de tussentijd tussen acupunctuursessies opvangen zodat er een constante ondersteuning blijft. 

De term Chinese Kruiden staat niet voor kruiden die enkel in China groeien of te krijgen zijn. Veel kruiden komen gewoon in onze eigen omgeving voor. De term verwijst wel naar de visie van de chinese geneeskunde die achter de samenstelling van verschillende kruidenformules zit. Een formule bestaat meestal uit verschillende kruiden die door samenvoeging in bepaalde verhoudingen, een specifieke werking krijgen. 

Moxa

Moxa is bijvoetkruid dat wordt verbrand en wordt gebruikt omwille van zijn verwarmende capaciteit. De moxa kan op naalden gezet worden zodat de warmte zachtjes via de naald een punt kan opwarmen. Met een moxa-sigaar kunnen we van op afstand een punt of zone op de huid opwarmen. Dit wordt meestal toegepast om locaal koude te verdrijven of om het hele lichaam op te warmen. Met moxa kunnen we ook energie beter doen stromen. Dit wordt als aangenaam ervaren.

Cupping

Cupping is een techniek die wordt gebruikt om doorbloeding te bevorderen. De glazen potjes worden met een vlammetje vacuum getrokken en op de huid gezet. Het vlammetje zorgt voor het extra aangenaam warmtegevoel. Kinderen hebben soms schrik van het vlammetje. Bij hen ga ik siliconepotjes gebruiken waar geen vlammetje aan te pas komt.  

bottom of page